________________________________________________________________

Respondent 2.01

Situation 1

Tiada jalan singkat untuk kita sampai ke sesuatu destinasi yang sememangnya jauh. Perjalanan tetap melibatkan langkah demi langkah dan tingkat demi tingkat.

Nabi Muhammad pernah berkata, (Amal yang paling disukai Allah adalah amal yang dilakukan secara terus menerus sekalipun sedikit (HR Bukhari dan Muslim daripada Aisyah)
Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi… ^_^..
Like · · Share · February 18 at 8:40pm

Assumption:
Based on the respondent’s posting, the respondent can be categorized as having ‘Conscientiousness’ personality as this posting is about not easily giving up and do things step by step.

________________________________________________________________

Respondent 2.02

Situation 2

Alhamdulillah….. bersyukur kpd Allah… result utk sem 1 ni dapat A tuk subjek Math dan B.I.. ^_^.. Insyallah akan ku usahakan lg sem 2 ni tuk dapat result yg lebih cemerlang..

thanks Mak n abah!!
Like · comment · February 13 at 1:28pm

Assumption:
Based on the respondent’s posting, the respondent being grateful for what she had achieved. ‘Insyaallah akan ku usaha lg sem 2 tuk dapat result yg lebih cemerlang‘ shows that she had a plan for the upcoming semester to achieved a better result. Thus, she has a higher need for achievement and can be categorized as having ‘Conscientiousness’ personality.

________________________________________________________________

Respondent 2.03

Situation 3

Alhamdulillah… dapat lepaskan rindu kat mak, abah… n adik2.. terutamanya adik imala… erm… pandai dia nyanyi lagu ikan lompat… terubat ati akak kat cni… mereka semua penyuntik semangat ida tuk mencari ilmu.. thanks.. >_<..

Like · · Share · January 10 at 11:21pm ·
Friend A and 11 others like this.

Friend A : sem depan blh balik.. insyallah.. 🙂 blh lepas rindu byk2..kan kan
January 24 at 3:53pm · Like · 1

Respondent :  yeah..!! balik sabah.. jom ramai balik,, haha..
January 25 at 12:45pm

Assumption:
Based on the word/phrase : ‘mereka semua penyuntik semangat ida untuk mencari ilmu ‘ shows the respondent is conscientious as she is reliable and responsible.

________________________________________________________________

Respondent 2.04

Situation 4

Nak dapatkan sesuatu yg baik… memang tak mudah. byk cabaran dia.. so, kuatkan hati.. tempuhi ngn hati yg ikhlas… wat yg terbaik tuk hidup ni.. istiqamah dlm melakukan apa jua pekerjaan yg baik.. insyaAllah…

Assumption:
Based on the word/phrase : ‘so, kuatkan hati’ and ‘istiqamah dlm melakukan apa jua pekerjaan yg baik’ the respondent is clearly having “Conscientiousness’ personality because she is very persevering in dealing a situation. She also has the tendency to show self-discipline.

________________________________________________________________

Respondent 2.05

Situation 5

Respondent : Semester 2…. aku janji akan buat lebih baik tuk sem ni.. bersyukur dapat result 3 pointer ke atas tuk sem 1.. Insyaallah tingkatkan lg usaha utk sem 2…. caiyok!!!… ^_^.

Assumption:
Based on the respondent’s posting, the respondent being grateful for what she had achieved. ‘Insyaallah tingkatkan lg usaha utk sem 2‘ shows that she’s a high achiever and can be categorized as having ‘Conscientiousness’ personality.

________________________________________________________________

Respondent 2.06

Situation 6

Another Holiday…. yeah!… mlm ni kite packing barang k….. esok dah balik daaa.. bye2 uniMAP.. ^_^..
Like · · Share · 23 hours ago ·

7 people like this.

Assumption:
Based on the word/phrase : ‘mlm ni kite packing barang k‘. The respondent can be categorized as having ‘Conscientiousness’ personality as she prepared herself to avoid inconvenience afterwards.

________________________________________________________________

Advertisements